středa 8. srpna 2012

Celý internet na jednom místě?


Facebook je předmětem mnoha spekulací a terčem nezměrného množství kritiky. Kritiky, kterou uživatelé Facebook obviňují, že se od něj prostě nedá odlepit. Samozřejmě to není obviňování nijak zásadní a tito stěžovatelé berou většinu viny s humorem na sebe. Většina lidí bez problému přiznává, že tmavě modrá sociální síť má největší podíl na jejich prokrastinaci (v poslední době hodně diskutovaný termín). I já se často přistihnu, že kdykoli podvědomě otevřu nové okno prohlížeče, automaticky mačkám klávesu s písmenem f a v zápětí enter. Je to ale tak nepochopitelné, jak bychom asi všichni vzhledem ke ztrátě enormního množství času očekávali?

Prokrastinace
Nechci se obecně věnovat už tolikrát provařenému termínu. Chtěl bych se jen zmínit, že to je podvědomé uchylování k činnostem jednoduším, nenáročným a nevyzývajícím naše sebevědomí. To znamená, že je člověk schopen se od učení, nebo jiné duševně náročné práce uchýlit k sekání zahrady, od kterého včera utekl k televizi. S tímto souvisí video, které určitě stojí za shlédnutí: Barry Schwartz on the paradox of choice. Barry Schwartz se v něm věnuje problému moderní doby, kdy podle jeho slov máme na výběr nadměrné množství možností, což náš mozek ve výsledku paralyzuje a nejsme schopni si vybrat. A když už si nakonec vybereme tu nejlepší, začneme o ní kvůli všem těm ostatním možnostem pochybovat.

Facebook = internet
V posledních době jsem začal pozorovat, že se na facebooku objevuje jednak čím dál tím více aplikací a her které jsou na zbytku internetu téměř nezávislé, ale hlavně obrovské množství sdílených obrázků, videí a článků. Tedy za předpokladu, že máte dostatek přátel a jste fanoušky skupin, které mají úroveň (viz Otevřený dopis pro všechny debilní page adminy). To mě přivedlo k myšlence, že v případě, že si správně navolíte odběr přátel a skupin, nemusíte Facebook téměř opustit a přesto dostanete přesně ty informace, které chcete a zároveň je můžete komentovat a sdílet s lidmi které znáte osobně. Na hlavní stránce najdete výběr z deních zpráv, ty nejvtipnější obrázky z 9Gagu (většinou), odkazy na oborové články, fotky a videa, která vás baví. A součástí toho všeho se stanou fotky z dovolené, vaše a vašich přátel. Dá se tedy říct, že už nemusíte brouzdat internetem, všechno co hledáte je na Facebooku...

…je to celý internet na jednom místě. Je to jako sedět doma na gauči a mít celý svět na dosah ruky. Nebo ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky