čtvrtek 16. srpna 2012

Hodnota moderní hudby

Na základě komentářů pod jedním z videí Bena Cristovaa jsem začal přemýšlet o moderní hudbě. Většina komentujících si v písníčce až obsesivně lebedila a často vyzdvihovali její chytlavost. Je to ale vlastnost u hudby žádoucí?

Moderní hudba, která má u mas takový úspěch je právě tímto charakteristická. Převaha písniček tohoto žánru je líbívá a chytlavá, poslechne si je každý a nikoho ani neurazí. Jsou natolik jednoduše složené, že není potřeba se nad nimi zamýšlet. Jejich text se čast obejde se slovní zásobou kolem 15 slov (Sak Noel). Hlavním tématem je diskotéka, párty a kopulace (Pit Bull). Melodie má v člověku vyvolat pouze radost, pocit že mu to sluší a chuť se opít.

Většinu letních hitů bych popsal jako plivnutí slepicím na dvorku. Nemají hodnotu, ale všichni po nich hned skočí. Za rok si na ně nikdo nevzpomene. Když se na tuto summer tvorbu podíváme z hlediska producentů i samotných umělců, zjistíme, že dosáhli přesně toho, co potřebovali. Na svých ovečkách vydělali peníze a jsou zase o něco známější. Fakt, že jediná hodnota, kterou vytvořili, je na jejich bankovních kontech, jim asi vůbec nemusí dělat starosti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky